Снимка БГНЕС, архив

Няма постъпила кандидатура за председател на Върховния административен съд (ВАС) към днешна дата. Това обяви на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) Боян Магдалинчев, предаде БГНЕС.

Като първа точка в дневния ред бе предвидено внасянето на предложения на кандидатури за избор на нов председател на ВАС.

Следващите дати, на които могат да се правят номинации за председател на ВАС, според приетия времеви график, са 31 октомври, 7 и 14 ноември.

По закон предложения могат да правят поне трима членове на Съдийската колегия, министърът на правосъдието и Пленумът на Върховния административен съд. Мария Павлова вече обяви, че няма да предлага кандидат.

По одобрената от кадровиците хронограма новият председател на ВАС трябва да бъде избран на 20 март 2025 г. Мандатът на досегашния Георги Чолаков изтича в края на ноември. След това мястото му ще заеме временно изпълняващ длъжността. Ако няма кандидати, или никой от номинираните не получи минимум 17 гласа "За", както изисква законът, процедурата се прекратява. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase